divendres, 12 de gener de 2018


La "línia germinal” és l'argot de la biologia per referir-se a l'òvul i a l'esperma, que es combinen per formar un embrió. En editar l'ADN d'aquestes dues cèl·lules o del propi embrió, es poden eliminar els gens amb malalties i passar aquests canvis genètics a les generacions futures. Aquesta tecnologia s'utilitza per lliurar a les famílies d'assots com la fibrosis quística (és una malaltia hereditària freqüent que afecta a l'organisme en forma generalitzada, causant discapacitat progressiva i mort prematura). També es poden instal·lar gens que ofereixen protecció per a tota la vida contra les infeccions, l'Alzheimer i, possiblement sobre els efectes de l'envelliment. 

Això és el que permet la tecnologia. Però es tem que l'enginyeria de la línia germinal obri la via a una distopía de "superhumans" i "bebès de disseny" pels qui s'ho puguin permetre. Vols un nen amb ulls blaus i pèl ros? Per què no dissenyar un grup de persones molt intel·ligents capaces de convertir-se en els líders i científics del món? Dissenyem gent per treballar en laboratoris i gent per  treballar en les fàbriques?

Un món feliç on la gent neix lliure de malalties i amb determinades aptituds per desenvolupar diferents tasques en el futur... o no?

12 comentaris:

 1. M'ha semblat interessant aquest dilema ja que no en sabia de l'existència d'aquesta nova tecnologia. Crec que podria ser una eina útil si s'arribés a utilitzar amb seny, ja que qualsevol cosa en excés és dolenta. Però com ja sabem, vivim en un món on ens aprofitem de les avantatges que tenim creant problemes futurs que ens podran afectar negativament. En aquest cas de la "línia germinal", seria de molt bon ús si en casos en què l'embrió ja patís un gran error genètic visible es pogués solucionar modificant-lo, com hem llegit en el cas de l'Alzheimer, tot i que gran part dels habitants no podran tenir-ho a l'abast a causa del cost econòmic que suposaria.

  En definitiva, crec que si segueix endavant aquesta innovació la gent que s'ho pogués permetre se'n beneficiaria creant d'alguna manera el seu ideal d'embrió, artificialitzant la maternitat. Penso que es perderien els valors essencials i bàsics del que ha estat sempre la descendència.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Carlota, estic amb tu. Crec que tenim la mateixa opinió, sobretot en aquest àmbit biològic. Aquest invent s’ha d’utilitzar amb molt de seny i amb precaucions de no arreglar una cosa, i espatllar-ne una altre, com tot.

   Elimina
  2. Jo també estic d'acord Carlota. No pot ser que es permeti la artificialització de la maternitat. No es pot alterar la naturalesa i la descendència existeix per algun motiu.

   Elimina
 2. Crec que aquest dilema és important de conèixer, no només per nosaltres sinó també per la resta del món. Penso que el primer que hauriem de tenir present és que ens és útil per a tot. Tinguem la malaltia o tinguent-la els nostres progenitors. Crec que és un gran invent i que si funciona i realment la gent està més protegida d’aquests petits errors genètics en els que, en molts casos, t’hi va la vida, va molt bé tenir aquesta línia germinal.

  Per altra banda, no deixa de ser tecnologia, i tampoc cal fer-ne un abús. Des del meu punt de vista, no hi trobo la necessitat de crear persones intel·ligents o amb un color de cabell o d’ulls que no és el que li tocaria. Tothom neix com neix, amb els gens que té, i amb semblances dels seus pares o parents. Crec que tots ens he, d’acceptar tal i com som i no cal utilitzar la tecnologia per canviar-ho, perquė si tots fossim igual de guapos i igual d’intel·ligents, el món seria molt aburrit.

  En conclusió, crec que aquest dilema ha estat molt interessant d’aprendre i saber que hi ha aquesta gran innovació al món; però que no deixa de ser tecnologia, i no cal fer-ne un abús si funciona.

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  3. maria estic súper d'acord en el que has dit, no deixa de ser tecnologia

   Elimina
 3. El desenvolupament d'aquest camp va estar recolzat per la possibilitat d'aïllar els gens, modificar i inserir-los en un organisme defectuós possibilitant que el mateix pogués exercir una funció de la qual no tenia amb anterioritat.
  Aquest camp, té unes desavantatges, fins ara, els èxits han estat limitats i els resultats força modestos. Per tant, necessiten que la malaltia sigui senzilla, com que només pot està afectat un gen i no varius, o el tamany del gen, que va millor si són petits, o, el lloc on estigui la malaltia.

  Estic d’acord amb les meves companyes, que aquest camp està bé, però que hauria d’haver una barrera estricte. Només hauria de tractar les mutacions causades per un error genètic,
  a diferència de la majoria de tractaments mèdics i quirúrgics.

  Els avenços en el camp de la genètica segurament portaran elements necessaris per fer de la línia germinal la nova forma de gestionar la salut en el món .

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic totalment d'acord amb tu Cèlia. Per més avenços científics i tecnològics que hi hagi hi ha d'haver una barrera. No pot ser que canviem l'ADN d'un embrió per modificar-lo segons ens vingui de gust. Tots els éssers tenen un material genètic que ve donat pels seus progenitors i ningú té dret a modificar-lo. A més a més no seria ni moral ni ètic.

   També és veritat que en el cas de malalties ja escrites en l'ADN de l'embrió sí que es podria permetre erradicar-les ja que això podria garantir més la supervivència de l'ésser.

   Elimina
  2. Estic molt d’acord amb tu Cèlia. Crec que s’hauria de crear una barrera per tal d’evitar que fèssin servir aquesta línia germinal més del conte. Arreglar malalties genètiques està molt bé, però crear “supernens” això ja és un altre nivell.

   Elimina
 4. Crec que aquest avenç podria ser molt revolucionari, perquè com diu el text, podria curar enfermetats hereditàries molt greus i que gràcies a això l'esperança de vida de la gent augmentaria bastant.
  Per altre banda, podria ser una revolució industrial, creant infants amb una genètica dissenyada per al treball, fent que aquests tinguin unes característiques físiques favorables per l'indústria. També es podrien modificar genèticament als embrions per "predestinar-los, és a dir, donar-los un destí ja abans de haver nascut com per exemple fer que el seu quoficient intelectual sigui molt elevat i que estigui destinat a la busca de cures per enfermetats que actualment són incurables.
  Per altra banda, sempre hi ha algú que utilitza aquestes coses per al benefici propi i els polítics podrien fer que poc a poc es modifiqués l'ADN de la gent perquè fòssin maleables en el tema de la política. Seria una espècie de boicot (ara em llegeixo aquesta part del text i crec que m'he flipat una mica, però no té per què no ser possible).

  Gràcies a aquesta tecnologia podriem fer realitat els nostres somnis de quan érem petits: tenir força sobrehumana, tenir la capacitat de llegir el pensament, no enmalaltir mai, superelasticitat, etc.

  La part dolenta d'aquesta tecnologia és que no estaria a l'abast de tothom i només els ben asalariats es podrien permetre aquest luxe.

  ResponElimina
 5. Crec que aquest dilema plantejat és molt interessant. Estic totalment dacord amb la línia germinal. Tot i que com sempre hi han pros i contres.

  Per la part bona crec que aquesta nova tecnològia pot ajudar molt als embrionts amb malalties i per tant es podria fer servir per una bona causa...per curar-los i evitar que creixin malament o que morin. Això ajudaria a evolucionar a la societat i per tant la linia germinal d'aquesta manera seria molt útil i de profit.
  Però per altre banda, també hi han coses dolentes. Com tots ja sabem, hi ha una societat molt desequilibrada. Els pobres no podrien arribar a aquestes noves tecnològies i seguirien neixen nens amb problemes, en canvi els rics si que podrien arribar-hi. Llavors el que jo crec que passaria seria que per exemple quan tu tens una cosa valuosa, en vols molt més, doncs això és el que passaria amb la gent rica i amb més poder de la nostra societat. Que després d'aquesta linia germinal que ens ajudava més o menys a tots ara ens perjudicaria perquè al crear nens perfectes, superintel.ligents i amb un prototip d'ulls blaus i cabell ros això ja no serien humans serien clons. I això provocaria un gran canvi a la societat cap a dolent, molt dolent.

  Per tant jo crec que la linia germinal és una molt bona idea que es pot seguir endavant i a més a més innovant moltes més coses però només per curar malalties defectuoses del naixement i ja esta, sense haver-hi un accès, perquè després és quan hi comencen a haver-hi els problemes.

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Popular Posts