divendres, 19 de gener de 2018


Centenars de milions d'animals són utilitzats cada any en proves de toxicitat, com a recursos d'aprenentatge en les facultats o models de recerca en diversos laboratoris de tot el món. Els animals han esdevingut un banc de proves imprescindible per a la seguretat d'uns medicaments que salven vides humanes. 

Estem a favor de la investigació i de l'avenç científic, o volem preservar la dignitat d'uns animals indefensos? Quin preu volem pagar? És primer la nostra seguretat i salut o els drets dels animals? Realment hi ha un criteri que justifiqui l'experimentació animal?

5 comentaris:

 1. Cada any més de 115 milions d'animals, només dient vertebrats, són sotmesos a experimentació pel benestar dels éssers humans. Això inclou pràctiques com ara obligar-los a inhalar gasos tòxics, aplicar substàncies corrosives en pell i ulls.

  En primer lloc, la majoria d'experiments realitzats en animals no humans no tenen finalitat biomèdica, és a dir, no busquen obtenir millores en la salut humana. En alguns casos es tracta de proves d'impacte mediambiental de productes químics. En altres es tracta de proves de seguretat de productes cosmètics o de la llar. En altres ocasions es dóna feina a animals no humans en la investigació militar.
  Per tant, l'experimentació amb animals amb fins mediambientals, cosmètics o militars ha de ser rebutjada. Afortunadament, part d'aquestes pràctiques ja estan sent prohibides en alguns ordenaments jurídics, com és el cas de l'experimentació per a productes cosmètics a la Unió Europea o Nova Zelanda.

  "És un fet indiscutible que si volem progressar en àrees centrals de la medicina o de la biologia ens cal fer servir models animals", va dir John O'Keefe, l'endemà de rebre el premi Nobel de Medicina 2014 per les seves investigacions sobre la manera en què ens orientem, basades en nombrosos experiments amb rates.

  A més, els científics destaquen que estan sotmesos a moltes lleis polítiques pel que fa a l'experimentació animal, i que hi ha organismes i comitès nacionals i internacionals encarregats de vetllar pel seu compliment. Així ha sorgit la bioètica animal i el principi de les 3 R: Reemplaçament, evitar l'ús d'animals cada vegada que es puguin emprar altres alternatives; Reducció o disminució de la quantitat d'animals usats; i Refinament, és a dir, millorar les condicions d'experimentació per evitar el patiment animal.

  Jo estic d’acord amb l’experimentació d’animal en el cas biomèdic, si fan servir la llei de les 3R, sobretot amb la llei de reemplaçament, perquè poden experimentar amb gent que donat el seu cos a la ciència o amb simuladors de pacients. El que no trobo ètic és l’experimentació d’animals en l’ús de cosmètics, militars i mediambiental.
  Encara que no entenc gaire l’experimentació d’animals mediambientals, el fan servir per la conservació i la seguretat de l’ecosistema. Però, no seria millor deixar els animals en el seu ecosistema, perquè ells sabran conservar millor “la seva casa”. Ja que, un gran nombre d'animals mor en laboratoris on es proven productes químics per determinar-ne els efectes sobre els ecosistemes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cèlia no estic ben bé d’acord amb el que dius. Trobo absolutament horrible que experimentin amb animals. No només amb causes cosmètiques, militars o mediambientals, que aquestes són les pitjors, són imperdonables, sinó també en l’àmbit biomèdic. Crec que els animals són éssers vius i pateixen igual que nosaltres, i ja que les persones podem decidir si volem servir per l’experimentació o no, els animals també ho haurien de poder fer. Sé que així ens juguem les vides de moltes persones perquè de la manera que estic plantejant aquest problema no podríem experimentar. Però també crec que estem en un món on la tecnològica és bàsica i cada dos per tres hi han innovacions tecnològiques. Així que estic seguríssima que els científics podrien inventar cossos inerts, amb les mateixes capacitats que els humans, amb els nostres òrgans i sentits i amb aquests podrien experimentar perfectament sense la necessitat d’experimentar amb éssers humans.

   Elimina
 2. Per una banda, hi ha gent que opina que els animals són diferents als humans i que no sufreixen les mateixes malalties, per el que experimentar amb ells és inutil. També, afirmen que actualment existeixen mètodes alternatius com models computacionals o cultius cel•lulars per realitzar les proves. Però sobretot, consideren que és un acte cruel i moralment inacceptable mantenir en captivitat i fer sufrir a un altre ésser viu.

  Per l’altra banda la investigació amb animals ha contribuït a entendre l'origen i les característiques de moltes malalties, a prevenir-les i a desenvolupar tractaments o cures. De fet, pràcticament tots els protocols actuals per al control de malalties (antibiòtics, transfusions de sang, diàlisi, trasplantament d'òrgans, vacunes, quimioteràpia, cirurgies ortopèdiques) es basen en investigacions realitzades en éssers vius. Alguns exemples: la insulina, el trasplantament d'òrgans i la cirurgia a cor obert, el tractament per a la diabetis (la gent amb aquesta malaltia moria jove), també les vacunes i aquests experiments han ajudat a desenvolupar teràpies pel VIH i també ha demostrar que amb una vacuna es podia impedir el desenvolupament de càncer de coll uterí en les dones.

  Jo crec que maltractar un animal fins que arribi a la mort és molt poc ètic i és com una tortura per aquell animal. Per tant, jo estic en contra dels experiments amb animals. Sé que sinó s’haguèssin fet aquests experiments molts no seriem aquí però crec que la tecnologia ha avançat suficient per poder realitzar simulacions o sinó si hi ha algun animal amb poques hores de vida se li practiquin aquests experiments a ell (sense patir) i el mateix amb alguna persona a punt de morir i que voluntàriament vulgui, clar(i sense patir).

  ResponElimina
  Respostes
  1. Evi has fet una molt bona reflexió, m’ha agradat molt.

   Elimina
 3. Primerament, m’agradaria comentar que hi ha molts animals inocents que moren cada dia per culpa nostre, els humans. Animals que haurien de tenir la mateixa vida i els mateixos drets que nosaltres els fem servir com a experiment per salvar la nostra salut i vida.

  Per una banda penso que, realment els necessitem per fer-ho, perquè haviam qui és el valent que es presenta voluntari per morir i sacrificar-se fent proves d’experimentació per poder salvar vides d’altres humans? Jo crec que cap de nosaltres se’n presentaria, perquè no volem morir per fer d’experiment. En canvi, els animals com que no els hi podem preguntar ni tenen opinió ni raó, els utilitzem per salvar-nos.

  Per altra banda, penso que tan ells com nosaltres tenim els mateixos drets de dir que no. D’oposar-nos a convertir la nostra vida en un simple experiment. Perquè és molt cruel per part nostre utilitzar a aquests pobres animals per culpa de les malalties que patim.

  En conclusió, penso que el millor seria trobar una nova alternativa respecte aquest tema, i no fer patir els pobres animals.

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Popular Posts