dilluns, 18 de desembre de 2017


El proper dilema plantejat parla sobre el fet de manipular els aliments, plantes, animals ... per fer-los més rendibles i obtenir-ne més beneficis. La manipulació genètica permet millorar les produccions dels animals i plantes, i la possibilitat d'obtenir aliments de forma més abundant i barata. Per contra hom parla de la seva dubtosa seguretat alimentària o de la seves conseqüències adverses enfront la biodiversitat del planeta. Tot un dilema!

Investiga a la xarxa sobre els pros i contres del seu ús i elabora un comentari i publica'l. Per altra banda, llegeix i respon els comentaris dels teus companys de classe que opinen sobre el mateix tema. Pensa que ara els teus comentaris sortiran publicats de forma immediata, amb el teu nom i cognom. Sigues, per tant, curós amb les formes, redacció i amb l'ortografia. Com més participis i millor argumentis les teves idees, més bona serà la teva puntuació final.

27 comentaris:

 1. Un aliment transgènic és aquell que ha estat modificat genèticament utilitzant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica. Se li introdueixen gens d’altres aliments per obtenir-ne un amb característiques particulars, per exemple, podriem aconseguir produir cultius amb menys quantiat d’aigua o bé resistents a les plagues. Aquestes modificacions comporten riscos alimenticis degut al canvi que es produeix en la naturalesa del producte. Per això els aliments passen controls de qualitat estrictes. Tot i així hi ha diferències amb els productes naturals, i a la vegada, aquests “nous” aliments trenquen amb l’antic sistema de producció.

  Els defensors dels aliments transgènics veuen en ells la oportunitat de erradicar la fam mundial. Com he mencionat, aquests cultius tenen modificacions genètiques tals com la poca necessitat d’aigua o la resistència a les plagues, i per això són fàcils de cultivar a qualsevol part del món.
  S’ha de dir també que aquests productes modificats podrien ser utilitzats com a medicament, fins i tot, com a vacunes si se’ls hi insereix el gen adequat.
  Amb les modificacions genètiques dels transgènics podem aconseguir aliments més nutritius, amb més vitamines, i amb més gust.

  Per contrapartida, els que no creuen en el desenvolupament dels transgènics sostenen que el seu efecte sobre el cos humà és desconegut i que els seus efectes són amb seguretat negatius per a l’organisme. També afirmen que el continuat consum d’aliments modificats eleva la probabilitat d’alèrgies.
  El medi ambient també estaria afectat degut a la monopolització de grans extensions de terreny al cultiu de aliments que no pertanyen al ecosistema.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic d’acord amb el teu comentari, però també donen avantatges pel medi ambient, perquè podem evitar insecticida o productes químics, és a dir, els enginyers agrícoles o biotecnòlegs crearan una planta amb millors condicions, per tant poden ser resistents els animals perjudicials per la planta i així no podran matar els animals que van bé per la planta.

   Elimina
  2. Cèlia és cert el que dius, però si creen plantes amb millors condicions, indirectament podria provocar una disminució de la biodiversitat vegetal. Tot i que també l’aparició de plantes resistents als herbicides, ja que ara serien més resistents.

   Elimina
 2. Els organismes transgènics són aquells que han estat modificats genèticament amb la finalitat de millorar la seva producció. S'obtenen introduint un gen d'una espècie al genoma d'una altra amb la finalitat que el gen introduït s'expressi en un organisme on abans no ho feia.

  Amb aquests aliments transgènics s'augmenta la productivitat ja que són més resistens a les plagues i enfermatats i les pèrdues és minimitzen. A més, aquests aliments poden ser vitaminats amb la vitamina que escassegi. Amb això es podria reduïr i fins i tot acabar amb la fam en els països a on la població pateix desnutrició.

  Per tant, crec que els aliments trangènics s'haurien de cultivar en països pobres i en els altres els dos cultius: els aliments naturals i els transgènics. I a part s'hauria de concienciar a la gent d'aquests tipus d'aliments perquè alhora de comprar sàpiguen què estant menjant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic d'acord amb la teva idea de produir als països pobres, però la veig molt difícil de dur a terme. Aquests països tenen recursos limitats en quant a tecnologia i per tant haurien de portar de altres regions els productes trangènics, i no és gratis. Per tant s'hauria de trobar una forma de que tinguessin accés als transgènics sense dependre de països primermundistes.

   Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  3. En un principi, ho volien fer els transgènics per evitar la fam.
   Com diu l’Anna, haurien de trobar una solució.
   Potser, si hi ha més aliments, gràcies els transgènics, els preus dels aliments baixarien. Així doncs, les persones podríem comprar més menjar, i després donar-los a la gent que pateix fam. Encara que aquesta hipòtesis, no la veig gaire fiable.

   Elimina
  4. Coincideixo amb totes les vostres opinions, però sí que és veritat que com diu l'Anna és difícil de dur a terme, a part que ens trobem allà mateix o amb més dificultats si els països en vies de desenvolupament han de dependre de nosaltres.

   I Eva, quan dius que nosaltres hem de cultivar tant naturals com transgènics, és complicat ja que les grans indústries de transgènics estan passant per sobre dels de productes naturals, pertant s'hauria de trobar una forma de fer-ho en parts iguals, tot i que no sé si seria posible.

   Elimina
  5. Eva crec que les teves idees són molt bones jajaja però penso que potser seria una mica difícils poder aconseguir-les. La veritat és que jo també havia pensat de fabricar aliments trangènics a gent més pobre, perquè així tindrien més menjar i passarien menys fam. Però també és veritat que nosaltres aquests aliments no és que no els necessitem, però no ens són de supervivència, en canvi, per els més pobres sí.

   Elimina
 3. Els aliments transgènics són aquells que han estat modificats per l'humà per obtenir un major benefici a l'hora de consumir-lo, ja sigui perquè el seu preu és més baix respecte a un aliment sense cap modificació o perquè es pot obtenir un benefici més gran ingerint un aliment transgènic.
  Els aliments transgènics són la major part dels que consumim avui dia, tot i això, és requereix una total transparència dels comerciants respecte als seus productes i estan obligats a informar als consumidors de la naturalesa del seu producte.
  Una dels processos més antigs que han patit els aliments transgènics és la selecció natural, un procés en el que es triava quina seria la "parella sexual" d'algun animal, per tal de que es combinin les característiques destacables d'aquells individus i les passessin als seus fills.

  Les ventatges principals d'aquests aliments són l'adaptació d'aquest a un entorn desfavorable, l'increment i la millora de nutrients en el producte i l'augment de la producció amb una quantitat menor de recursos.
  No sé si les desventatges eclipsen a les ventatges. Les més principals són la pèrdua de la biodiversitat, possibles al.lèriges produides als consumidors del producte, contaminació del sòl i la resistència de plagues als aliments mutats.

  Cada persona està en el seu dret de pensar si val la pena consumir-los, ja que els múltiples punts de vista de cadascun ens poden fer decantant-se sobre si beneficiant-se d'ells o estar al marge de la situació i decantar-se per els productes naturals, que poden no tenir tants de beneficis com els transgènics però que al estar menjant productes naturals camines sobre segur.

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  2. Sí, és cert, segurament és millor aliments natural, ja que també estem més acostumats a menjar aliments ecològics. Però pensa, que un aliment transgènic pot arribar a tenir unes altres vitamines que el original.

   Elimina
  3. Penso igual en el que has dit que camines sobre segur menjant productes naturals, ja que jo crec que els transgènics ara ens semblen una gran innovació però al llarg dels anys es causaran greus problemes en molts àmbits. No sabem com podrà reaccionar el nostre cos, per exemple.

   Elimina
  4. Estic d'acord pel que fa a l'apartat que parla sobre el fet que potser no val la pena arriscar-se a consumir aliments transgènic ja que segurament ens fan més mal que bé però hem de tenir molt en compte l'economia, el fet de poder alimentar a tota la població i les possibles catàstrofes naturals que poden succeïr. Si ho mires des d'aquest punt de vista llavors et repenses la teva posssible decisió d'únicament optar per produir aliments naturals.
   El que està clar és que els aliments naturals són els ideals per consumir ja que no han estat manipulats i per tant ajudaran a la nostra salut. Però també hem de tenir en compte, tal i com has dit, que els transgènics es poden adaptar a més terrenys i situacions, que produeixen més quantitat de producte i fins i tot, en poden millorar els nutrients originals.

   Elimina
 4. Els organismes transgènics són aquells que han estat modificats genèticament amb la finalitat de millorar la seva producció.
  Cal distingir entre transgènic i organisme modificat genèticament: mentre el primer per força ha d'haver rebut un gen que no li és propi, el segon inclou qualsevol modificació genètica, inclosa la supressió d'un gen.
  La millora de les espècies que seran usades com a aliment ha estat un motiu comú en la història de la Humanitat. Entre el 12 000 i 4000 a. C. ja es realitzava una millora per selecció artificial de plantes.

  D’una banda, té grans beneficis per l’agricultura, com que seran cultius més resistents o cultius amb major rendiment. També produeix beneficis per la indústria, per exemple; augment de producció o producció d'antibiòtics més ràpidament. Podem destacar, que un futur podran fer plantes transgèniques que continguin anticossos contra determinades malalties de manera que al ingerir-les ja quedéssim immunitzats.

  D’altre banda, potser un risc per els humans i animals, ja que pot produir al•lèrgies i pot baixar la qualitat dels aliments. A més, potser un risc per l’agricultura per la pèrdua de la biodiversitat per tant, una alteració del valor nutritiu.

  Cada vegada, estan investigant més i no només plantes, sinó animals.
  Els animals transgènics són aquells que han estat modificats genèticament canviant alguna seqüència del seu ADN per aconseguir un efecte en particular. Trobo molt bona idea, per exemple les ovelles, tenen òrgans molts similars que els humans, i per un futur no molt llunyà es pot trasplantar els seus òrgans a un humà. Un altre exemple, són els Glofish, aquests peixos zebra estan modificats amb una proteïna procedent de les meduses que fa que brillin davant la llum blanca o ultraviolada, al principi, fou per detectar la contaminació ambiental, però ja que no van servir a la seva comesa se'ls va buscar una altra sortida menys ètica.
  Igual que amb les plantes pot provar un perill pel benestar del animal i provar diferents al•lèrgies.
  Aquest camp és molt llarg i encara han de descobrir més.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sobre el que has dit, crec que la naturalesa està creada de tal manera per saber reaccionar ella sola davant de cada situació, ja que podriem dir que arriba a ser perfecte. Intentar canviar el funcionament dels propis animals és voler desestablitzar el ritme de vida d'un sector, només per trobar un benefici als danys que els mateixos humans hem creat.

   Elimina
  2. Estic d’acord amb la Carlota davant d’aquesta situació, penso que no cal infiltrar substàncies químiques a aliments que neixen de la naturalesa, els hem de cuidar i acceptar tal i com són.

   Elimina
  3. Estic totalment d'acord amb el teu comentari Carlota, tens tota la raó. Però haig de dir que la Cèlia ha complementat molt bé el teu escrit. Si hagués d'afegir una cosa seria únicament que els aliments transgènics també ens permeten cultivar-los en zones les quals si haguessin estat el producte natural, mai hauria estat possible. Això va lligat completament amb el que ha comentat la Cèlia ja que, si podem cultivar-ho en més llocs tenim més aliment, i si tenim més aliment podem satisfer la gana del planeta amb sobrepoblació en el qual vivim.
   Tot i que aquesta reflexió no treu el fet que jo estic a favor dels productes naturals més que dels transgènics però, desgraciadament aquesta és la veritable realitat.

   Elimina
  4. Estic d’acord amb el què has dit Carlota, però com ha dit la Cèlia ,si poguèssim fer que les ovelles tinguèssin òrgans molt similars als humans podriem realitzar un transplant per una persona que, si no se li fa podria fins i tot morí. I no només amb això, pensa amb totes les vitaminas que podriem introduïr en aquests aliments i totes les vides que millorariem.

   Elimina
 5. Els aliments transgènics són aquells que han estat produïts a partir d'un organisme modificat mitjançant enginyeria genètica i al qual se li han incorporat gens d'un altre organisme per produir les característiques desitjades. D’aquesta manera, s’obté el mateix organisme però amb informació afegida d’un altre organisme.

  Entre els seus possibles avantatges, les collites d’aliments transgènics tenen l'objectiu d’eliminar la gana al món, sobretot als països en vies de desenvolupament, ja que la modificació genètica pot produir quantitats grans d’aliments (les collites són més resistents als paràsits i a la sequera) que siguin més nutritius. Tot i així, la fam al món no és un problema de falta d’aliments sinó de la mala gestió que se’n fa d’ells.

  Els partidaris dels aliments transgènics, veuen també avantatges per a l’agricultura, com ara la reducció dels costos a la producció, millora de la qualitat dels vegetals, la major tolerància als herbicides, la menor necessitat d’aigua i per tant major resistència a la sequera i més resistència a temperatures extremes.

  Els principals riscs d’efectes nocius dels aliments transgènics en la salut, són la transferència de la resistència antibiòtica dels organismes modificats genèticament cap als humans o animals anul·lant l’efecte als medicaments antibiòtics i l’aparició de noves malalties i al·lèrgies.

  Pel que fa al medi ambient, aquí si molts estudis poden afirmar que la producció d'aquests, podria crear una disminució de la biodiversitat vegetal i l’aparició de plantes resistents als herbicides, degut a la major resistència dels transgènics en front als vegetals convencionals.

  Quant als efectes negatius per a l’economia, la gran polèmica que generen per la dependència del sector agrícola a les multinacionals productores de les llavors transgèniques.

  Personalment, si hagués de triar sóc partidaria dels aliments naturals ja que preferiria evitar els riscos que comporten els transgèncis, tot i que possiblement en el meu dia dia els estigui consumint sense saber-ho. És cert que suposen moltes avantatges, però em segueixo preguntant si el nombre de desventatges les supera, ja que crec que introduir els transgènics en el sector alimentari està creant un canvi bastant gros desfavorint a molts sectors. Sí que en els països tercermundistes podría ser útil, però potser se'n aprofitarien els països desenvolupats i no els que realment ho necessiten, així que no sabría si suposaria una millora o una altra idea creada per beneficis d'uns quants.

  ResponElimina
 6. M ‘agradat molt la teva opinió, tan debò, no necessitéssim els transgènics, i ens poguéssim viure només amb aliments ecològics, però vivim en un món hi ha sobrepoblació, si volem viure necessitem més aliments i això ens ho dona els transgènics.

  ResponElimina
 7. Els aliments transgènics són aquells que han estat produïts a partir d’un organisme modificat mitjançant inginyeria genética i al qual se li han incorporat gens d’un altre organisme per produir les característiques desitjades.

  Un dels principals objectius que tenen els aliments transgènics és crear cultius per eliminar la fam al món, ja que aquests estan manipulats de tal manera que es poden cultivar a la majoria del món. Però un gran problema es que en aquests països on hi ha fam no tenen avenç tecnològic per poder modificar els aliments genèticament, es a dir, que dependrien dels països primermundistes i el transport cap a altres països costaria diners. S’hauria de buscar una altra solució per poder dur a terme aquest objectiu que tenen els aliments transgènics.

  Però en els trangènics no tot és bo, ja que també, un consum excesiu portaria problemes a la nostra salut. Apareixerien noves malalties i al·lèrgies i també l’anul·lació als antibiòtics a causa de la transferència de la resistència antibiòtics dels organismes modificats genèticament.

  Obiament crec que per tothom seria millor consumir productes naturals, però també crec que molta gent que consumeix transgènics ho fa sense saber que ho són, tampoc saben els problemes que els poden causar ho simplement no saben ni que existeixen aliments així.
  Crec que s’hauria de facilitar més els productes naturals o “productes bio” simplement per exemple al súper els productes naturals són molt més cars que els transgènics; aquesta també és una caus de perquè la gent consumeix més transgènics que naturals.
  També fer campanyes de conscienciació perquè sàpiguen els pros i els contres que aquests ofereixen. Després cadascú es lliure de fer el que vulgui.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo crec que la sol·lució per eradicar la fam en països pobres no és manipular els aliments. L'únic problema que tenen és l’econòmic i el tecnològic perquè no disposen de suficients diners ni de suficients eines per conrear adequadament els aliments. Jo crec que si es solucionessin els dos problemes que acabo d'esmentar i es cultivessin productes naturals, la fam ja estaria casi erradicada en aquests països encara que després ens trobaríem amb una sèrie d'inconvenients de quantitat, de localització i de nutrients que presenten els productes d'origen natural.

   Pel que fa a conscienciar a tota la població sobre els tipus d'aliments que hi ha i els efectes que tenen sobre el nostre cos, el nostre planeta i la nostre societat, em sembla molt correcte. Si sóc sincera, fins que ens ho van explicar a classe, jo quasi ni en sabia l’existència.

   Elimina
 8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 9. DILEMA

  Els organismes transgènics són aquells que han estat modificats genèticament amb l’objectiu de millorar la seva producció. S'obtenen introduint un gen d'una espècie al genoma d'una altra amb la finalitat que el gen introduït s'expressi en un organisme on abans no ho feia.

  Aquest tipus d’aliments fan que disminueixi la fam, i per tant, que poguem produir amb més faciliatat molts aliments - o en alguns casos també medicaments- arreu del món.

  Personalment, penso que com tot, té ventatges i inconvenients. Una de les virtuts és que, com ja he dit, ens permet augmentar la produictivitat d’ aliments per tot el món.

  Per altra banda, no deixa de ser un experiment artificial fet per nosaltres on manipulem els aliments per tal de fer-los més rendibles.

  En conclusió, crec que potser pel fet d’intentar solucionar un problema, en aquest cas la fam, n’espatllem un altre, com les malalties o les al·lèrgies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Maria tens molts raó i a continuació argumentaré els meus pensaments....

   Elimina
 10. Els transgènics, són organismes als qui s'ha modificat el seu material genètic per a obtenir-ne algun rendiment beneficiós per a l´home. Aquests productes però tenen els seus defensors i els seus detractors:

  A favor

  - Augmenta la producció:
  Si tenim cultius resistents a plagues i a herbicides
  les pèrdues es minimitzen i per tant tenim més producte.
  -Millora el rendiment:
  La modificació genètica de alguns cultius produeix una planta més curta i forta,
  per tant, augmenta el rendiment de la planta ja que aquesta inverteix més
  energia a les seves parts comestibles.
  -Plantes resistents a condicions meteorològiques extremes :
  el clima és a vegades una amenaça per a l’agricultura, ja que, pot produir la pèrdua dels cultius. Modificant genèticament les plantes, es pot arribar a duplicar el seu rendiment en de sequeres o gelades.
  -Beneficis nutricionals:
  És possible l’obtenció d’aliments amb major contingut de vitamines, minerals i proteïnes o aliments amb menor contingut de grassa.
  -Augment de la conservació i durabilitat dels aliments:
  Es pot retardar la maduració de les fruites i verdures, cosa que ens permet guardar-les durant més temps.

  En contra:

  -Risc per la salut humana i animal:
  Alguns aliments transgènics poden resultar ser tòxics per a les persones i produir reaccions al·lèrgiques.
  També podrien provocar resistència a antibiòtics.
  -Risc pel medi ambient:
  Dispersió incontrolada de la descendència de la planta transgènica. El vent o la pol·linització pot transportar llavors genèticament modificades a una altra planta natural i transformar aquesta en transgènica.


  La modificació genètica és una prolongació del desenvolupament que ha tingut lloc durant milers d'anys per tal d'assegurar la qualitat dels productes alimentaris.
  Els aliments modificats genèticament, són una part més del desenvolupament humà.
  Tot i que també poden perjudicar la nostra salut, no podem dir no a la tecnologia, que pot reduir l'ús de pesticides i oferir aliments més aliments , tan sols perquè tenim por per la naturalesa.
  Serà raonable acceptar un cert grau de risc si els beneficis són prou importants. Amb el medi ambient amenaçat, hauríem d'agrair que una tecnologia ens possibiliti la protecció.

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Popular Posts